Biologisch vs. Niet-biologisch: Een Vergelijking van Productiemethoden

biologisch vs niet biologisch

Biologisch vs. Niet-biologisch: Wat is het verschil?

In de afgelopen jaren is er een groeiende belangstelling voor biologische voeding en landbouw. Steeds meer mensen vragen zich af wat het verschil is tussen biologische en niet-biologische producten, en of het de moeite waard is om over te stappen op biologisch.

Het belangrijkste verschil tussen biologische en niet-biologische producten ligt in de manier waarop ze worden geproduceerd. Biologische landbouw legt de nadruk op duurzaamheid, natuurbehoud en respect voor dierenwelzijn. Dit betekent dat bij biologische landbouw geen gebruik wordt gemaakt van kunstmatige meststoffen, pesticiden of genetisch gemodificeerde organismen (GGO’s). In plaats daarvan wordt er gestreefd naar een evenwichtige en natuurlijke manier van telen, waarbij gebruik wordt gemaakt van organische meststoffen, natuurlijke plaagbestrijding en biodiversiteit.

Een ander belangrijk aspect van biologische productie is dat dieren die worden gehouden voor vlees, melk of eieren onder betere omstandigheden leven. Ze hebben meer ruimte om te bewegen, krijgen biologisch voer zonder chemische toevoegingen en hebben toegang tot buitenlucht. Het welzijn van deze dieren staat centraal in de biologische landbouwpraktijken.

Wat betreft voedingswaarde zijn er studies die suggereren dat biologisch geteelde gewassen mogelijk hogere gehaltes aan bepaalde voedingsstoffen bevatten, zoals vitamines en mineralen. Hoewel de verschillen klein kunnen zijn, is het belangrijk op te merken dat er nog steeds discussie bestaat over dit onderwerp en dat meer onderzoek nodig is om definitieve conclusies te trekken.

Hoewel biologische producten vaak als gezonder worden beschouwd, zijn ze meestal ook duurder dan niet-biologische producten. Dit komt omdat biologische landbouw in het algemeen arbeidsintensiever is en lagere opbrengsten kan hebben als gevolg van de beperkingen op het gebruik van chemische stoffen. Het hogere prijskaartje weerspiegelt dus de hogere kosten die gepaard gaan met biologische landbouwpraktijken.

Het kiezen voor biologische producten is een persoonlijke keuze die afhangt van verschillende factoren, zoals je gezondheid, ethische overtuigingen en budget. Als je waarde hecht aan duurzaamheid, dierenwelzijn en het vermijden van chemische stoffen, dan kan biologisch voedsel een goede keuze voor jou zijn. Aan de andere kant, als je budget beperkt is of als je geen toegang hebt tot biologische producten, hoef je je geen zorgen te maken. Niet-biologisch voedsel kan nog steeds een gezonde optie zijn.

Het belangrijkste is om bewust te zijn van wat je eet en waar het vandaan komt. Lees etiketten zorgvuldig en informeer jezelf over de landbouwpraktijken die worden gebruikt bij de productie van voedsel. Op die manier kun je weloverwogen keuzes maken die passen bij jouw persoonlijke behoeften en waarden.

Of je nu kiest voor biologisch of niet-biologisch, het belangrijkste is om een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet te volgen, rijk aan verse groenten, fruit, volle granen en magere eiwitten. Op die manier zorg je ervoor dat je de voedingsstoffen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft om gezond te blijven, ongeacht de productiemethode.

 

9 Tips voor het kiezen tussen biologisch en niet-biologisch voedsel

  1. Kies biologisch als je de keuze hebt, omdat het beter is voor je gezondheid en het milieu.
  2. Probeer zo veel mogelijk lokale producten te kopen, want dan weet je zeker dat ze biologisch zijn.
  3. Let op etiketten om te zien of een product echt biologisch is of niet.
  4. Biologische voedingsmiddelen zijn vaak duurder dan niet-biologische, maar ze bevatten meer vitamines en mineralen dan hun niet-biologische tegenhangers.
  5. Biologisch voedsel wordt geproduceerd met behulp van duurzame landbouwpraktijken die geen gebruik maken van chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmeststoffen die schadelijk kunnen zijn voor de mens en het milieu.
  6. Houd er rekening mee dat sommige producten die als ‘natuurlijk’ worden verkocht, nog steeds chemische bestrijdingsmiddelen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid en het milieu.
  7. Controleer altijd de ingrediëntendeclaratie om erachter te komen of eten echt biologisch is of niet; soms wordt ‘bewerkte’ voeding als ‘biologisch’ verkocht, maar dit is vaak niet zo!
  8. Koop biologische producten bij betrouwbare leveranciers om er zeker van te zijn dat je goede kwaliteit koopt in plaats van goedkoop voedsel met minderwaardige ingrediënten .
  9. Kies voor seizoensgebonden groentes en fruit uit Nederland wanneer mogelijk

Kies biologisch als je de keuze hebt, omdat het beter is voor je gezondheid en het milieu.

Steeds meer mensen worden zich bewust van de voordelen van biologisch voedsel. Als je de keuze hebt, is het een goed idee om biologische producten te kiezen. Waarom? Omdat biologisch voedsel beter is voor zowel je gezondheid als het milieu.

Biologische landbouwpraktijken vermijden het gebruik van kunstmatige meststoffen en pesticiden. Dit betekent dat biologische producten minder residuen van chemicaliën bevatten die schadelijk kunnen zijn voor je lichaam. Door te kiezen voor biologisch voedsel, verminder je dus blootstelling aan potentieel schadelijke stoffen en draag je bij aan een gezondere levensstijl.

Bovendien worden bij biologische landbouwmethoden natuurlijke technieken gebruikt om plagen en ziekten te bestrijden, zoals het inzetten van nuttige insecten en het bevorderen van biodiversiteit op de boerderij. Dit draagt bij aan het behoud van de natuurlijke ecosystemen en helpt de biodiversiteit te beschermen.

Daarnaast wordt er bij biologische landbouw veel aandacht besteed aan dierenwelzijn. Biologische dieren hebben meer ruimte om te bewegen, krijgen geen preventieve antibiotica toegediend en hebben toegang tot buitenlucht. Door te kiezen voor biologisch vlees, zuivel of eieren steun je diervriendelijke praktijken.

Niet alleen is biologisch voedsel beter voor je gezondheid, het heeft ook een positieve impact op het milieu. Biologische landbouw minimaliseert de belasting van de bodem en het water door het gebruik van natuurlijke meststoffen en duurzame landbouwtechnieken. Bovendien helpt het vermijden van pesticiden en kunstmest de biodiversiteit te behouden en de kwaliteit van ons ecosysteem te beschermen.

Dus, als je de mogelijkheid hebt om biologisch voedsel te kiezen, overweeg dan om dit te doen. Het is een stap in de richting van een gezondere levensstijl voor jou en een positieve bijdrage aan het behoud van onze planeet.

Probeer zo veel mogelijk lokale producten te kopen, want dan weet je zeker dat ze biologisch zijn.

Wanneer je op zoek bent naar biologische producten, is het een goede tip om te kijken naar lokale opties. Het kopen van lokale producten heeft namelijk verschillende voordelen. Ten eerste bevordert het de duurzaamheid, omdat er minder transport nodig is en de CO2-uitstoot wordt verminderd. Daarnaast ondersteun je met de aankoop van lokale producten ook de lokale economie en boeren in jouw regio.

Een bijkomend voordeel van het kopen van lokale producten is dat je meer zekerheid hebt over de herkomst en kwaliteit ervan. Door direct bij boeren of op lokale markten te kopen, kun je vaak in gesprek gaan met de producent en informatie krijgen over hun landbouwpraktijken. Hierdoor kun je beter beoordelen of de producten biologisch zijn geteeld.

Hoewel niet alle lokale producten automatisch biologisch zijn, hebben veel kleine boerenbedrijven wel een focus op duurzaamheid en gebruiken ze vaak minder chemische stoffen dan grootschalige landbouwbedrijven. Door lokaal te kopen vergroot je dus de kans dat je biologische producten vindt.

Om ervoor te zorgen dat je daadwerkelijk biologische producten koopt, kun je ook letten op keurmerken zoals het Europese biologische keurmerk (het groene blaadje) of het EKO-keurmerk. Deze keurmerken geven aan dat het product voldoet aan de wettelijke eisen voor biologische landbouw.

Kortom, door zo veel mogelijk lokale producten te kopen, vergroot je de kans dat je biologische producten vindt. Het ondersteunen van lokale boeren en het verminderen van de impact op het milieu zijn extra voordelen van deze keuze. Dus ga naar jouw lokale markt, boerderijwinkel of coöperatie en ontdek de heerlijke biologische producten die jouw regio te bieden heeft!

Let op etiketten om te zien of een product echt biologisch is of niet.

Als je bewust bezig bent met het kiezen van biologische producten, is het belangrijk om goed op de etiketten te letten. Het kan namelijk verwarrend zijn om te bepalen of een product echt biologisch is of niet. Gelukkig zijn er enkele belangrijke aanwijzingen waar je op kunt letten.

Ten eerste, zoek naar het biologische keurmerk. In Nederland wordt het Europese groene blaadje gebruikt als keurmerk voor biologische producten. Dit logo geeft aan dat het product voldoet aan de wettelijke eisen voor biologische landbouw en dat het is gecontroleerd door een onafhankelijke instantie.

Daarnaast kun je ook kijken naar de vermeldingen op het etiket. Biologische producten zullen vaak termen zoals “biologisch”, “organisch” of “eco” bevatten. Let echter op dat deze termen soms misleidend kunnen zijn als ze niet worden ondersteund door een officieel keurmerk.

Een ander belangrijk aspect om op te letten is de ingrediëntenlijst. Biologische producten bevatten meestal geen kunstmatige toevoegingen, conserveringsmiddelen of genetisch gemodificeerde organismen (GGO’s). Als je deze ingrediënten ziet vermeld staan, is de kans groot dat het product niet volledig biologisch is.

Het kan ook handig zijn om te kijken naar de herkomst van het product. Biologische producten hebben vaak een specifieke vermelding van het land of de regio waar ze zijn geproduceerd. Dit kan een indicatie zijn dat het product voldoet aan de biologische normen van dat specifieke land of regio.

Tot slot, als je nog steeds twijfelt, kun je altijd contact opnemen met de fabrikant of producent. Ze kunnen je meer informatie geven over hun landbouwpraktijken en certificeringen.

Het is belangrijk om te beseffen dat niet alle producten die claimen biologisch te zijn, ook daadwerkelijk aan de biologische normen voldoen. Door goed op de etiketten te letten en kritisch te zijn bij het maken van je keuzes, kun je ervoor zorgen dat je echt biologische producten kiest die passen bij jouw waarden en behoeften.

Onthoud: let op het keurmerk, kijk naar de vermeldingen op het etiket, controleer de ingrediëntenlijst en informeer jezelf over de herkomst van het product. Op die manier kun je met vertrouwen genieten van echte biologische producten.

Biologische voedingsmiddelen zijn vaak duurder dan niet-biologische, maar ze bevatten meer vitamines en mineralen dan hun niet-biologische tegenhangers.

Biologisch vs. Niet-biologisch: Is het de prijs waard?

Biologische voedingsmiddelen worden vaak beschouwd als een gezondere keuze, maar ze hebben ook een hoger prijskaartje dan niet-biologische producten. Dus, is het de moeite waard om wat extra geld uit te geven aan biologisch?

Het is waar dat biologische voedingsmiddelen over het algemeen duurder zijn dan niet-biologische producten. Dit komt omdat biologische landbouwpraktijken meer arbeidsintensief zijn en lagere opbrengsten kunnen hebben als gevolg van beperkingen op het gebruik van kunstmatige meststoffen en pesticiden.

Echter, biologische voedingsmiddelen bieden ook voordelen die hun hogere prijs kunnen rechtvaardigen. Studies suggereren dat biologisch geteelde gewassen mogelijk hogere gehaltes aan vitamines en mineralen bevatten in vergelijking met niet-biologische tegenhangers. Dit kan te wijten zijn aan de natuurlijke bemesting en bodembeheerpraktijken die worden gebruikt in de biologische landbouw.

Het is belangrijk op te merken dat de verschillen in voedingswaarde tussen biologisch en niet-biologisch vaak klein zijn en dat er nog steeds discussie bestaat over dit onderwerp. Het is ook mogelijk om een gezond dieet te volgen met niet-biologische voedingsmiddelen door een gevarieerde en uitgebalanceerde maaltijdplanning te volgen.

Bij het maken van je keuze tussen biologisch en niet-biologisch is het belangrijk om rekening te houden met je persoonlijke gezondheidsdoelen, budget en waarden. Als je de voorkeur geeft aan voedingsmiddelen die vrij zijn van kunstmatige meststoffen en pesticiden, en als je bereid bent wat extra geld uit te geven, dan kan biologisch voedsel een goede keuze zijn voor jou.

Aan de andere kant, als je budget beperkt is of als je geen toegang hebt tot biologische producten, hoef je je geen zorgen te maken. Niet-biologische voedingsmiddelen kunnen nog steeds een gezonde optie zijn en kunnen voldoen aan je voedingsbehoeften.

Het belangrijkste is om bewust te zijn van wat je eet en waar het vandaan komt. Lees etiketten zorgvuldig, informeer jezelf over landbouwpraktijken en maak weloverwogen keuzes die passen bij jouw behoeften en waarden.

Of je nu kiest voor biologisch of niet-biologisch, het belangrijkste is om een gezond en uitgebalanceerd dieet te volgen met veel verse groenten, fruit, volle granen en magere eiwitten. Op die manier zorg je ervoor dat je de nodige voedingsstoffen binnenkrijgt om gezond te blijven.

Biologisch voedsel wordt geproduceerd met behulp van duurzame landbouwpraktijken die geen gebruik maken van chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmeststoffen die schadelijk kunnen zijn voor de mens en het milieu.

Biologisch vs. Niet-biologisch: De voordelen van biologisch voedsel

Steeds meer mensen kiezen ervoor om biologisch voedsel te consumeren, en dat is niet zonder reden. Biologisch voedsel wordt geproduceerd met behulp van duurzame landbouwpraktijken die geen gebruik maken van chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmeststoffen die schadelijk kunnen zijn voor de mens en het milieu.

Een belangrijk voordeel van biologisch voedsel is dat het vrij is van residuen van chemische bestrijdingsmiddelen. Bij niet-biologische landbouw worden vaak pesticiden gebruikt om onkruid en plagen te bestrijden. Deze pesticiden kunnen echter resten achterlaten op groenten, fruit en andere gewassen die we consumeren. Door te kiezen voor biologisch voedsel verminder je blootstelling aan deze potentieel schadelijke stoffen.

Daarnaast wordt bij de productie van biologisch voedsel geen gebruik gemaakt van kunstmeststoffen. In plaats daarvan wordt er gebruik gemaakt van natuurlijke meststoffen, zoals compost en dierlijke mest, die de bodemvruchtbaarheid verbeteren en de biodiversiteit bevorderen. Dit draagt bij aan een gezond ecosysteem en helpt de bodemkwaliteit op lange termijn te behouden.

Biologische landbouwpraktijken leggen ook een sterke nadruk op dierenwelzijn. Dieren die worden gehouden voor vlees, melk of eieren hebben meer ruimte om te bewegen, krijgen biologisch voer zonder chemische toevoegingen en hebben toegang tot buitenlucht. Dit draagt bij aan het welzijn van de dieren en zorgt voor een natuurlijker leven.

Bovendien kan biologisch voedsel mogelijk een hogere voedingswaarde hebben. Studies suggereren dat biologisch geteelde gewassen hogere gehaltes aan bepaalde voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen, kunnen bevatten. Hoewel de verschillen klein kunnen zijn, kan het kiezen voor biologisch voedsel bijdragen aan een gevarieerd dieet dat rijk is aan essentiële voedingsstoffen.

Het kiezen voor biologisch voedsel is niet alleen goed voor je eigen gezondheid, maar ook voor het milieu. Door te kiezen voor duurzame landbouwpraktijken help je de bodemkwaliteit te behouden, waterverontreiniging te verminderen en de biodiversiteit te bevorderen.

Hoewel biologisch voedsel vaak duurder is dan niet-biologisch voedsel, kan het de investering waard zijn als je waarde hecht aan gezondheid, milieu en dierenwelzijn. Het is belangrijk om bewust te zijn van wat je eet en waar het vandaan komt. Door te kiezen voor biologisch voedsel draag je bij aan een duurzamere en gezondere toekomst voor ons allemaal.

Houd er rekening mee dat sommige producten die als ‘natuurlijk’ worden verkocht, nog steeds chemische bestrijdingsmiddelen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid en het milieu.

Let op: ‘Natuurlijk’ betekent niet altijd chemisch-vrij

Als het gaat om voedselkeuzes, is het begrijpelijk dat veel mensen de voorkeur geven aan producten die als ‘natuurlijk’ worden bestempeld. Het klinkt gezond en milieuvriendelijk, maar het is belangrijk om te weten dat niet alle ‘natuurlijke’ producten gelijk zijn.

Het probleem is dat de term ‘natuurlijk’ niet wettelijk gedefinieerd is en geen garantie biedt voor een chemisch-vrije productie. Sommige producten die als ‘natuurlijk’ worden verkocht, kunnen nog steeds chemische bestrijdingsmiddelen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid en het milieu.

Om er zeker van te zijn dat je echt biologische en chemisch-vrije producten koopt, is het raadzaam om te zoeken naar voedingsmiddelen met een biologisch keurmerk. Biologische producten moeten voldoen aan strikte regels en normen voor duurzame landbouwpraktijken zonder gebruik van kunstmatige meststoffen of pesticiden.

Het is ook nuttig om etiketten zorgvuldig te lezen en aandacht te besteden aan certificeringen zoals het Europese biologische keurmerk (het groene blaadje) of andere nationale biologische keurmerken. Deze certificeringen geven aan dat het product voldoet aan specifieke biologische standaarden en regelgeving.

Dus onthoud: hoewel ‘natuurlijk’ een aantrekkelijke term kan zijn, betekent het niet automatisch dat een product vrij is van chemische bestrijdingsmiddelen. Als je echt zeker wilt zijn van biologische en chemisch-vrije producten, kies dan voor voedingsmiddelen met een betrouwbaar biologisch keurmerk. Op die manier kun je met een gerust hart genieten van gezonde en milieuvriendelijke voeding.

Controleer altijd de ingrediëntendeclaratie om erachter te komen of eten echt biologisch is of niet; soms wordt ‘bewerkte’ voeding als ‘biologisch’ verkocht, maar dit is vaak niet zo!

Een belangrijke tip bij het kiezen tussen biologische en niet-biologische voeding is om altijd de ingrediëntendeclaratie te controleren. Hoewel een product als ‘biologisch’ kan worden verkocht, is het mogelijk dat het toch bewerkte ingrediënten bevat die niet aan de biologische normen voldoen.

Het is essentieel om te begrijpen dat biologisch niet alleen gaat over de afwezigheid van kunstmatige meststoffen en pesticiden, maar ook over het vermijden van genetisch gemodificeerde organismen (GGO’s) en andere synthetische toevoegingen. Helaas kunnen sommige ‘biologisch’ gelabelde producten nog steeds ingrediënten bevatten die tijdens het verwerkingsproces zijn toegevoegd en niet aan deze normen voldoen.

Door de ingrediëntendeclaratie zorgvuldig te lezen, kun je erachter komen of een product echt biologisch is of niet. Let op termen zoals “biologisch”, “100% biologisch” of “EU-biologisch” op de verpakking. Daarnaast kun je kijken naar keurmerken zoals het groene Eurobladlogo met sterren, wat aangeeft dat het product aan de Europese biologische standaarden voldoet.

Als je twijfelt over een bepaald ingrediënt, kun je altijd online onderzoek doen naar de betreffende stof en hoe deze wordt geproduceerd. Dit kan je helpen bij het nemen van een weloverwogen beslissing over welke voeding je wilt consumeren.

Onthoud dat bewustwording en educatie essentieel zijn bij het maken van keuzes omtrent biologische voeding. Door de ingrediëntendeclaratie te controleren, kun je er zeker van zijn dat je daadwerkelijk biologische producten koopt en bijdraagt aan een duurzamere en gezondere voedselkeuze.

Koop biologische producten bij betrouwbare leveranciers om er zeker van te zijn dat je goede kwaliteit koopt in plaats van goedkoop voedsel met minderwaardige ingrediënten .

Koop biologische producten bij betrouwbare leveranciers voor gegarandeerde kwaliteit

Steeds meer mensen maken de bewuste keuze om biologische producten te kopen. Ze willen graag voedsel van goede kwaliteit consumeren, vrij van schadelijke chemicaliën en met respect voor het milieu. Bij het kiezen voor biologisch is het echter belangrijk om aandacht te besteden aan de herkomst van de producten.

Een tip om er zeker van te zijn dat je goede kwaliteit biologisch voedsel koopt, is om deze producten te kopen bij betrouwbare leveranciers. Er zijn verschillende manieren waarop je kunt controleren of een leverancier betrouwbaar is.

Ten eerste kun je kijken naar keurmerken en certificeringen. Biologische producten moeten voldoen aan specifieke normen en richtlijnen die zijn vastgesteld door officiële instanties. Een bekend keurmerk in Nederland is het Europees biologisch keurmerk, dat aangeeft dat het product voldoet aan de Europese regelgeving voor biologische landbouw.

Daarnaast kun je ook onderzoek doen naar de reputatie van de leverancier. Kijk naar beoordelingen en recensies van andere klanten om een idee te krijgen van hun ervaring met het bedrijf. Betrouwbare leveranciers zullen transparant zijn over hun landbouwpraktijken en zullen bereid zijn om vragen te beantwoorden over hun productieprocessen.

Het is ook belangrijk om prijsbewust te blijven bij het kopen van biologische producten. Hoewel biologisch voedsel vaak duurder is dan niet-biologisch voedsel, betekent dit niet automatisch dat alle dure biologische producten van goede kwaliteit zijn. Let op aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn, omdat deze mogelijk minderwaardige ingrediënten bevatten of niet aan de vereiste normen voldoen.

Kortom, als je biologische producten wilt kopen, zorg er dan voor dat je ze bij betrouwbare leveranciers aanschaft. Keurmerken en certificeringen kunnen een goede indicatie zijn van de kwaliteit en betrouwbaarheid van het product. Daarnaast is het belangrijk om prijsbewust te blijven en aandacht te besteden aan de reputatie van de leverancier.

Door deze tips in gedachten te houden, kun je er zeker van zijn dat je goede kwaliteit biologische producten koopt die voldoen aan jouw verwachtingen en waarden.

Kies voor seizoensgebonden groentes en fruit uit Nederland wanneer mogelijk

Een verstandige keuze maken tussen biologische en niet-biologische producten kan soms lastig zijn. Maar er is een simpele tip die je kan helpen: kies voor seizoensgebonden groenten en fruit uit Nederland wanneer mogelijk.

Seizoensgebonden groenten en fruit uit eigen land hebben verschillende voordelen. Ten eerste zijn ze vaak verser en smaakvoller omdat ze lokaal worden geteeld en minder lang hoeven te reizen voordat ze op je bord belanden. Daarnaast hebben ze vaak een hogere voedingswaarde, omdat ze op het juiste moment worden geoogst wanneer de voedingsstoffen op hun piek zijn.

Door te kiezen voor seizoensgebonden groenten en fruit uit Nederland steun je ook de lokale boeren en verminder je de impact van transport op het milieu. Het vermijden van langeafstandstransport draagt bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot die gepaard gaat met voedselproductie.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat seizoensgebonden producten vaak goedkoper zijn dan hun buitenlandse tegenhangers, omdat er geen kosten verbonden zijn aan importeren over lange afstanden. Dit betekent dat je niet alleen gezonder eet, maar ook nog eens geld bespaart.

Natuurlijk is het niet altijd mogelijk om alleen seizoensgebonden groenten en fruit te eten, vooral als je bepaalde ingrediënten nodig hebt voor specifieke recepten. Maar door bewust te kiezen voor seizoensproducten wanneer mogelijk, draag je bij aan een duurzamere voedselkeuze en ondersteun je de lokale landbouw.

Dus, volg deze eenvoudige tip: kies voor seizoensgebonden groenten en fruit uit Nederland wanneer je boodschappen doet. Je zult genieten van de smaak, de voedingswaarde en de positieve impact die je hebt op het milieu en de lokale gemeenschap.