Wanneer is een product biologisch? Een uitleg over het keurmerk en de eisen.


Biologisch voedsel is de laatste jaren steeds populairder geworden. Maar wat betekent het eigenlijk als een product biologisch is? En hoe weet je zeker dat je een biologisch product koopt?

Een biologisch product is afkomstig van een landbouwsysteem dat rekening houdt met het milieu, dierenwelzijn en de gezondheid van de consument. Dit betekent dat er geen gebruik wordt gemaakt van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. In plaats daarvan worden natuurlijke methoden gebruikt om ongedierte en ziektes te bestrijden, zoals het planten van verschillende gewassen naast elkaar om plagen te voorkomen.

Daarnaast worden biologische dieren gehouden onder diervriendelijke omstandigheden. Ze hebben meer ruimte om te bewegen en krijgen biologisch voer zonder antibiotica of groeihormonen.

Om er zeker van te zijn dat je een echt biologisch product koopt, kun je letten op het keurmerk voor biologische landbouw. Dit keurmerk wordt uitgegeven door de Europese Unie en garandeert dat het product voldoet aan de strenge eisen voor biologische landbouw. Het keurmerk mag alleen gebruikt worden als minimaal 95% van de ingrediënten in het product biologisch zijn.

Daarnaast kun je ook kijken naar het EKO-keurmerk of het Demeter-keurmerk. Deze keurmerken stellen nog strengere eisen dan het EU-keurmerk, zoals het gebruik van compost in plaats van kunstmest.

Het kopen van biologische producten kan duurder zijn dan reguliere producten, maar het is een investering in een gezonder en duurzamer voedselsysteem. Bovendien smaken biologische producten vaak beter, omdat ze meer tijd hebben gehad om te groeien en rijpen.

Kortom, een product is biologisch als het afkomstig is van een landbouwsysteem dat rekening houdt met het milieu, dierenwelzijn en de gezondheid van de consument. Let op het keurmerk voor biologische landbouw om er zeker van te zijn dat je een echt biologisch product koopt.

 

9 Veelgestelde Vragen over Biologische Producten: Van Herkenning tot Regels in Nederland

 1. Wat is biologisch?
 2. Waarom is het belangrijk om biologische producten te kopen?
 3. Hoe kan ik biologische producten herkennen?
 4. Waar kan ik biologische producten kopen?
 5. Wat zijn de voordelen van biologische producten?
 6. Is het duurder om biologisch te eten?
 7. Welke stoffen worden gebruikt in de landbouw van bio-productie?
 8. Zijn er nadelen aan het eten van biologisch voedsel?
 9. Wat zijn de regels voor het produceren en verkopen van biologische producten in Nederland?

Wat is biologisch?

Biologisch verwijst naar voedsel dat is geproduceerd volgens bepaalde normen en richtlijnen die gericht zijn op het behoud van het milieu, dierenwelzijn en de gezondheid van consumenten. Dit betekent dat biologisch voedsel wordt geproduceerd zonder het gebruik van kunstmatige meststoffen, pesticiden of genetisch gemodificeerde organismen (GGO’s). In plaats daarvan worden natuurlijke methoden gebruikt om ongedierte en ziektes te bestrijden, zoals het planten van verschillende gewassen naast elkaar om plagen te voorkomen. Biologische dieren worden ook gehouden onder diervriendelijke omstandigheden en krijgen biologisch voer zonder antibiotica of groeihormonen.

Het doel van biologische landbouw is om duurzame landbouwpraktijken te bevorderen die de gezondheid van de bodem, planten, dieren en mensen bevorderen. Biologische boeren streven ernaar om de biodiversiteit in hun landbouwgebied te behouden en te verbeteren door middel van vruchtwisseling, compostering en andere methoden.

Het kopen van biologisch voedsel kan duurder zijn dan regulier voedsel, maar veel mensen kiezen ervoor omdat ze geloven dat het beter is voor hun gezondheid en voor het milieu. Bovendien smaken biologische producten vaak beter omdat ze meer tijd hebben gehad om te groeien en rijpen.

In veel landen zijn er certificeringssystemen voor biologische productie die garanderen dat een product daadwerkelijk biologisch is. Het keurmerk voor biologische landbouw wordt bijvoorbeeld in de Europese Unie uitgegeven en garandeert dat het product voldoet aan de strenge eisen voor biologische landbouw.

Waarom is het belangrijk om biologische producten te kopen?

Er zijn verschillende redenen waarom het belangrijk is om biologische producten te kopen:

 1. Gezondheid: Biologische producten bevatten geen kunstmatige toevoegingen zoals pesticiden, herbiciden, groeihormonen en antibiotica. Dit betekent dat je minder schadelijke stoffen binnenkrijgt en dat biologisch voedsel gezonder kan zijn voor je lichaam.
 2. Milieu: Biologische landbouwmethoden zijn beter voor het milieu omdat er geen gebruik wordt gemaakt van synthetische pesticiden en kunstmest. Dit vermindert de vervuiling van bodem, water en lucht en helpt bij het behoud van biodiversiteit.
 3. Dierenwelzijn: Biologische dieren worden gehouden onder diervriendelijke omstandigheden met meer ruimte om te bewegen en een natuurlijk dieet zonder groeihormonen of antibiotica.
 4. Smaak: Omdat biologische producten rijpen op natuurlijke wijze, hebben ze vaak een betere smaak dan niet-biologische producten.
 5. Duurzaamheid: Door het kopen van biologische producten steun je duurzame landbouwpraktijken die bijdragen aan het behoud van de planeet voor toekomstige generaties.

Kortom, door het kopen van biologische producten draag je bij aan een gezonder milieu, betere dierenwelzijn en een gezonder lichaam. Het kan misschien iets duurder zijn dan niet-biologisch voedsel, maar de voordelen op lange termijn zijn de investering waard.

Hoe kan ik biologische producten herkennen?

Biologische producten zijn te herkennen aan verschillende keurmerken. Het belangrijkste keurmerk voor biologische landbouw is het Europese biologische keurmerk. Dit keurmerk garandeert dat het product voldoet aan de strenge eisen voor biologische landbouw die zijn vastgesteld door de Europese Unie. Het keurmerk mag alleen gebruikt worden als minimaal 95% van de ingrediënten in het product biologisch zijn.

Naast het Europese biologische keurmerk zijn er ook andere keurmerken die aangeven dat een product biologisch is. Zo is er bijvoorbeeld het EKO-keurmerk en het Demeter-keurmerk. Deze keurmerken stellen nog strengere eisen dan het EU-keurmerk, zoals het gebruik van compost in plaats van kunstmest.

Biologische producten zijn te vinden in supermarkten en speciaalzaken. Vaak hebben deze winkels een aparte sectie met biologische producten of zijn de biologische producten herkenbaar aan een speciaal label of sticker. Ook op boerenmarkten en bij boerderijwinkels kun je vaak terecht voor verse, biologische producten rechtstreeks van de boerderij.

Als je zeker wilt weten dat een product echt biologisch is, kun je ook kijken naar de ingrediëntenlijst op de verpakking. Biologische ingrediënten worden altijd aangeduid met een sterretje (*) of met de vermelding ‘biologisch’. Als alle ingrediënten biologisch zijn, mag het Europese biologische keurmerk op de verpakking worden geplaatst.

Kortom, biologische producten zijn te herkennen aan verschillende keurmerken en labels. Let op het Europese biologische keurmerk, het EKO-keurmerk of het Demeter-keurmerk om er zeker van te zijn dat je een echt biologisch product koopt. Daarnaast kun je ook kijken naar de ingrediëntenlijst op de verpakking om te zien of alle ingrediënten biologisch zijn.

Waar kan ik biologische producten kopen?

Er zijn verschillende plekken waar je biologische producten kunt kopen. Hieronder staan een aantal opties:

 1. Biologische supermarkten: In Nederland zijn er verschillende biologische supermarktketens zoals Ekoplaza, Marqt en Odin. Hier vind je een breed scala aan biologische producten, van groenten en fruit tot vlees en zuivel.
 2. Boerenmarkten: Op boerenmarkten kun je rechtstreeks bij de boer biologische producten kopen. Vaak zijn deze producten lokaal geproduceerd en verser dan wat je in de supermarkt vindt.
 3. Online winkels: Er zijn verschillende online winkels die gespecialiseerd zijn in biologische producten, zoals BioToday en De Nieuwe Band. Hier kun je gemakkelijk vanuit huis bestellen en vaak wordt het de volgende dag al bezorgd.
 4. Natuurvoedingswinkels: Naast biologische supermarkten zijn er ook natuurvoedingswinkels waar je biologische producten kunt kopen. Deze winkels hebben vaak ook andere gezonde producten in het assortiment.
 5. Abonnement op een groente- en fruitpakket: Door een abonnement te nemen op een groente- en fruitpakket ontvang je wekelijks of maandelijks verse, seizoensgebonden groenten en fruit van lokale boeren die op een duurzame manier produceren.

Kortom, er zijn verschillende opties om biologische producten te kopen, zowel online als offline. Het is belangrijk om te kijken welke optie het beste bij jou past en waar jij de meest verse en duurzame producten kunt vinden.

Wat zijn de voordelen van biologische producten?

Er zijn verschillende voordelen van het kopen en consumeren van biologische producten:

 1. Gezonder: Biologische producten bevatten over het algemeen minder gifstoffen, omdat er geen gebruik wordt gemaakt van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Dit kan leiden tot een gezondere voeding en minder blootstelling aan potentieel schadelijke stoffen.
 2. Beter voor het milieu: Biologische landbouwmethoden zijn beter voor het milieu, omdat er geen schadelijke chemicaliën worden gebruikt die de bodem en het water kunnen vervuilen. Ook wordt er bij biologische landbouw vaak meer aandacht besteed aan duurzaamheid, biodiversiteit en behoud van natuurlijke hulpbronnen.
 3. Diervriendelijk: Biologisch vlees, zuivel en eieren komen van dieren die onder diervriendelijke omstandigheden worden gehouden. Ze hebben meer ruimte om te bewegen en krijgen biologisch voer zonder antibiotica of groeihormonen.
 4. Betere smaak: Biologische producten hebben vaak een betere smaak, omdat ze meer tijd hebben gehad om te groeien en rijpen. Ook wordt er bij biologische landbouw vaak meer aandacht besteed aan de kwaliteit van de bodem, wat kan leiden tot betere smaak en voedingswaarde van de gewassen.
 5. Steun lokale boeren: Door biologische producten te kopen steun je lokale boeren die zich inzetten voor duurzame landbouwmethoden. Dit kan bijdragen aan een gezondere lokale economie en gemeenschap.

Hoewel biologische producten soms duurder kunnen zijn dan reguliere producten, kan het investeren in biologische voeding op de lange termijn bijdragen aan een gezonder en duurzamer voedselsysteem.

Is het duurder om biologisch te eten?

Ja, het is vaak duurder om biologisch te eten dan om reguliere producten te kopen. Dit komt omdat biologische landbouw meer tijd en aandacht vraagt van boeren, wat resulteert in hogere productiekosten. Daarnaast zijn er ook strengere regels voor de productie van biologische voeding en moeten boeren bijvoorbeeld voldoen aan strikte eisen op het gebied van dierenwelzijn, bodemkwaliteit en bestrijdingsmiddelen.

Ook de beperkte beschikbaarheid van biologische producten kan bijdragen aan de hogere prijs. Biologische landbouw is nog steeds minder gangbaar dan reguliere landbouw, waardoor er minder aanbod is en de prijzen hoger liggen.

Toch zijn er manieren om de kosten van biologisch eten te beperken. Zo kun je bijvoorbeeld seizoensproducten kopen, omdat deze vaak goedkoper zijn dan buiten het seizoen. Ook kun je kijken naar lokale producenten of boerenmarkten waar vaak biologische producten worden verkocht tegen een lagere prijs.

Hoewel biologisch eten dus duurder kan zijn dan reguliere voeding, kan het op lange termijn wel een investering zijn in een gezonder en duurzamer voedselsysteem. Bovendien kan het helpen om bewuster te worden van wat we eten en waar ons voedsel vandaan komt.

Welke stoffen worden gebruikt in de landbouw van bio-productie?

In de biologische landbouw worden alleen natuurlijke stoffen gebruikt om de gewassen te beschermen en te voeden. Dit betekent dat er geen gebruik wordt gemaakt van synthetische pesticiden, herbiciden of kunstmeststoffen.

In plaats daarvan worden natuurlijke methoden gebruikt om ongedierte en ziektes te bestrijden, zoals het planten van verschillende gewassen naast elkaar om plagen te voorkomen. Ook worden er natuurlijke bestrijdingsmiddelen gebruikt, zoals insecticiden op basis van plantenextracten of bacteriën die schadelijke insecten doden.

Om de bodem vruchtbaar te houden, wordt er gebruik gemaakt van compost en organische meststoffen. Deze bevatten belangrijke voedingsstoffen voor de planten en verbeteren de structuur van de bodem. Ook wordt er vaak gebruik gemaakt van groenbemesters, die na het oogsten van het gewas op het land worden gezaaid om de grond te bedekken en voedingsstoffen terug te brengen in de bodem.

Biologische boeren proberen ook zoveel mogelijk gebruik te maken van lokale grondstoffen en materialen, om transportkosten en milieubelasting te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat ze zaden kopen bij lokale telers of dat ze hun eigen compost maken met behulp van organisch afval uit de buurt.

Kortom, in de biologische landbouw worden alleen natuurlijke stoffen gebruikt om gewassen te beschermen en voeden. Dit draagt bij aan een gezonder en duurzamer voedselsysteem.

Zijn er nadelen aan het eten van biologisch voedsel?

Hoewel biologisch voedsel vele voordelen heeft, zijn er ook enkele nadelen waar rekening mee moet worden gehouden.

Een van de meest voor de hand liggende nadelen is de hogere prijs. Biologische producten zijn vaak duurder dan niet-biologische producten, omdat het telen ervan meer tijd en middelen vereist. Dit kan een probleem zijn voor mensen met een beperkt budget of voor gezinnen die grote hoeveelheden voedsel moeten kopen.

Een ander nadeel is dat biologische gewassen gevoeliger kunnen zijn voor ziekten en plagen, omdat er geen gebruik wordt gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen. Dit kan leiden tot lagere opbrengsten en hogere kosten voor boeren.

Bovendien kunnen sommige mensen allergisch zijn voor bepaalde biologische producten, zoals noten of gluten. Het eten van biologisch voedsel kan dus niet altijd geschikt zijn voor iedereen.

Ten slotte is het belangrijk om op te merken dat biologisch voedsel niet altijd beter is dan niet-biologisch voedsel. Soms kunnen niet-biologische producten even gezond of zelfs gezonder zijn dan hun biologische tegenhangers, afhankelijk van hoe ze worden geteeld en geproduceerd.

Kortom, hoewel er vele voordelen verbonden zijn aan het eten van biologisch voedsel, zoals het verminderen van blootstelling aan pesticiden en het bevorderen van duurzame landbouwpraktijken, zijn er ook nadelen waar rekening mee moet worden gehouden. Het is belangrijk om een weloverwogen beslissing te nemen op basis van je eigen behoeften en budget.

Wat zijn de regels voor het produceren en verkopen van biologische producten in Nederland?

In Nederland moeten biologische producten voldoen aan de Europese wetgeving voor biologische landbouw. Deze wetgeving is vastgelegd in de Europese verordening (EG) nr. 834/2007 en wordt gecontroleerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Om een product als biologisch te mogen verkopen, moet het voldoen aan een aantal eisen:

 1. Geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen: Biologische boeren mogen geen gebruik maken van chemische bestrijdingsmiddelen om ongedierte en ziektes te voorkomen of te bestrijden.
 2. Geen gebruik van kunstmest: Biologische boeren gebruiken geen kunstmest, maar maken gebruik van natuurlijke bemesting zoals compost en dierlijke mest.
 3. Diervriendelijke omstandigheden: Dieren die gehouden worden voor biologische productie moeten onder diervriendelijke omstandigheden leven. Ze hebben meer ruimte om te bewegen en krijgen biologisch voer zonder antibiotica of groeihormonen.
 4. Geen genetisch gemodificeerde organismen (GGO’s): Biologische producten mogen geen genetisch gemodificeerde organismen bevatten.
 5. Verplichte certificering: Producenten van biologische producten moeten zich laten certificeren door een erkende instantie, zoals Skal Biocontrole in Nederland.

Daarnaast zijn er nog andere regels waar producenten zich aan moeten houden, zoals het vermijden van synthetische kleur-, geur- en smaakstoffen en het beperken van het gebruik van conserveermiddelen.

Als een product voldoet aan deze eisen, mag het het Europese biologische keurmerk dragen. Dit keurmerk garandeert dat het product voldoet aan de strenge eisen voor biologische landbouw.

Kortom, de regels voor het produceren en verkopen van biologische producten in Nederland zijn vastgelegd in Europese wetgeving. Producenten moeten zich laten certificeren en voldoen aan eisen op het gebied van bestrijdingsmiddelen, kunstmest, dierenwelzijn en genetisch gemodificeerde organismen. Het Europese biologische keurmerk garandeert dat een product aan deze eisen voldoet.